Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen bakom LSS, Bengt Westerberg, menar att lagen inte används på det sätt som var tänkt från början, hör honom förklara på vilket sätt. Foto: Tomas Blideman/SVT

LSS-grundaren om dagens system: ”Man har urholkat det”

Publicerad

Den förre folkpartisten och liberalen Bengt Westerberg beskrivs ofta som mannen bakom LSS. Han har tagit del av SVT Stockholms granskning av LSS i Österåker och han är kritisk till att många kommuner idag snarare begränsar än hjälper de som är i akut behov av LSS-insatser. Han menar att ambitionen att vilja hjälpa fallit bort.

När LSS klubbades igenom 1993 fanns redan den så kallade omsorgslagen som gav rättigheter till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Med LSS utvidgades gruppen av personer som hade rätt till insatser – däribland personer med rörelsehinder.

– Vi kunde konstatera att standarden släpade efter för den här gruppen. De hade inte tillräckligt med lagstöd för att kunna hävda sina intressen och det var syftet med LSS. Att ge ett sånt stöd så att det verkligen skulle kunna få chansen att leva som andra, säger Bengt Westerberg.

Westerberg: Målsättningen att hjälpa har fallit bort

Det var också under hans tid som socialminister som lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, klubbades igenom. Men efter ett par vägledande domar menar han att det som var tanken med LSS från början kommit att hamna i skuggan.

– Lagen tillämpades på ett ganska generöst och korrekt sätt fram till en bit in på 2000-talet. Då kom en del rättsfall där man gjorde en mycket snävare bedömning än vad vi som skrev lagen tyckte.

Han menar att rättsfallen blivit prejudicerande och lett till att allt fler kommuner vänder sig till förvaltningsrätten för att pröva ärenden.

– Många kommuner fattar negativa beslut för att få det prövat i förvaltningsrätten för att se om man kan nöja sig med mindre insatser istället för att ha ambitionen att hjälpa personer att kunna leva som andra. Den målsättningen har fallit bort, säger han.

Se reportaget med Bengt Westerberg i videon.

HUR FUNKAR LSS – LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADe

LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

Vem gäller LSS för? 

 • Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd,  
 • Personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom, eller  
 • Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Tio rättigheter/insatser

 • Rådgivning och annat personligt stöd
 • Personlig assistans
 • Ledsagarservice
 • Kontaktperson
 • Avlösarservice i hemmet
 • Korttidsvistelse utanför det egna hemmet
 • Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år
 • Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för barn eller ungdom
 • Bostad med särskild service för vuxna eller annan särskild anpassad bostad
 • Daglig verksamhet
 • Var och en ska ha största möjliga inflytande och medbestämmande över stödet som ges enligt LSS. Planen ska upprättas tillsammans med den enskilde och ska utgå från hans eller hennes önskemål.  

Här kan du läsa hela lagtexten

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.