Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Anna Maria Tipper från Roslagspartiet tycker om att ansvariga politiker i Österåker gömmer sig bakom tjänstemännen. Foto: Tomas Blideman/SVT

Domstolen: Österåkers kommun bryter mot lagen

Publicerad

Politikerna i Österåker delegerar för många viktiga frågor till tjänstemännen, istället för att själva ta ansvar och fatta beslut. Nu har förvaltningsrätten dömt Österåkers kommun för brott mot kommunallagen.

– Det är vansinnigt. Vi förlitar oss mer och mer på tjänstemännen. Jag tror att det beror på att politikerna ofta saknar viktig kunskap, säger Anna Maria Tipper från Roslagspartiet.

I domen från den 15 september konstaterar förvaltningsrätten att den så kallade delegationsordningen, som bestämmer vilka beslut som tjänstemännen får fatta, i Österåkers kommun bryter mot kommunallagen.

– Det är bara rutinmässiga frågor som får delegeras till tjänstemännen. Nu är det många avgörande frågor av extremt viktig karaktär som delegeras. Det bryter mot lagen, säger Anna Maria Tipper från Roslagspartiet.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Ledamöter i Roslagspartiet anmälde

Roslagspartiet sitter i opposition i Österåker. De har flera gånger försökt informera styret om problemet med att delegera ansvar bort från politikerna till tjänstemännen. Då de inte kände att de fick något gehör för sin kritik valde två ledamöter att anmäla till förvaltningsrätten. Anna Maria Tipper är en av dem.

– Det blir ett demokratiskt problem. Vi politikern kan ju bli bortröstade om vi inte gör vårt jobb. Det kan inte tjänstemännen. Det blir en maktförskjutning, säger hon.

Österåkers kommunalråd: ”Vi vill göra rätt”

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) medger att kommunen gjort fel, men säger att man nu ska rätta till delegationsordningen.

– Vi vill göra rätt. Det är jättebra att vi får en högre rättslig instans som prövar vårt förhållningssätt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Mer i ämnet