Foto: SVT Design

Huvudmannen döms i Kyrkohärvan

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen föll domen i den så kallade kyrkohärvan där 17 personer med kopplingar till S:t Petrus och Paulus syrisk-ortodoxa kyrka i Hallunda, misstänks ha lurat myndigheter på miljontals kronor. Halef Halef, som tidigare var ordförande i församlingen, döms på nästan samtliga åtalspunkter till fängelse i tre år och sex månader.

Enligt domen har personer med koppling till kyrkan medvetet lämnat felaktiga uppgifter till Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan vilket inneburit att sammanlagt sex miljoner kronor i bidrag betalats ut till 14 enskilda personer och tre ideella föreningar sedan år 2012.

Fängelse för fd ordförande

Huvudmannen i härvan Halef Halef är församlingens före detta ordförande. Han döms för grov urkundsförfalskning, grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och medhjälp därtill samt grovt bokföringsbrott till fängelse i tre år och sex månader. Han döms även att betala skadestånd på 3,4 miljoner kronor till Arbetsförmedlingen samt 3,9 miljoner kronor till Försäkringskassan.

Kyrkohärvan

Halef Halefs advokat, Henrik Olsson Lilja har under dagen talat med sin klient som är besviken.

– Att få tre och ett halvt års fängelse när man anser sig vara oskyldig, det är klart att ingen vill ha. Jag har fått i uppdrag att överklaga domen, säger han.

Kyrkan får betala dyrt

Förutom huvudmannen döms även en kassör för grovt bokföringsbrott till villkorlig dom och dagsböter. Därutöver döms ytterligare åtta personer varav sju stödpersoner till villkorlig dom för olika brott i sammanhanget. Av dessa personer får även en del betala böter.

Södertörns tingsrätt har beslutat att kyrkan och två andra föreningar tillhöriga kyrkan ska betala dryga skadestånd till Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

”Angrepp mot välfärdssamhället”

– Vi är nöjda med att han är dömd för i stort sett alla åtalspunkter. Det är bra att tingsrätten gått på vår linje om att huvudmannen ägnat sig åt ett systematiskt vilseledande och att det är ett angrepp mot välfärdssamhället, säger en av de tre åklagarna Lisa dos Santos.

Ni yrkade på sex års fängelse, det blev tre och ett halvt. Kommer ni överklaga?

– Tre och ett halvt års fängelse är också ett kännbart straff. Men vi ska sätta oss och resonera och se om vi ska överklaga detta.

Kyrkohärvan

I den så kallade Kyrkohärvan står den syrisk-ortodoxa församlingen i Hallunda i fokus.

Efter en stor polisinsats mot organiserad brottslighet förra året, åtalades 17 personer med kopplingar till kyrkan för bland annat grova bedrägerier och grova bidragsbrott.

Enligt åtalet ska de misstänkta ha lurat både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i Södertälje på 6 miljoner kronor, genom falska anställningar och genom att låtsas vara i behov av bidrag.

Kyrkans före detta ledare anklagas för att ha haft en nyckelroll i härvan.

Hans försvarsadvokat säger att kyrkoledaren handlat i välvilja och menar att det är myndigheternas kontroller som brustit.

Den 10 juni 2016 döms huvudmannen Halef Halef till fängelse i tre år och sex månader. Han ska dessutom betala skadestånd på flera miljoner till berörda myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkohärvan

Mer i ämnet