Efter krafttagen mot festvåningarna – nu granskas penninggåvor till brudpar

Uppdaterad
Publicerad

Bör penninggåvorna som ges till brudpar vid bröllopsfester skattas på? Det är något som Skatteverket i Södertälje vill titta närmare på, berättar Södertäljepolisen Jonas Packalén. Målet är att senare sprida metoden till hela landet.

Polisens krafttag mot att reglera Södertäljes elva festvåningar är bara en del av en myndighetsgemensam insats mot det som polisen döpt till ”Plattform bröllop”. Och den senaste i raden av insatser är att undersöka de gåvor som bröllopsgäster i hög utsträckning ger till brudpar i form av kontanter.

– Det är ett relativt nytt fenomen i Sverige, det är kulturellt annorlunda med penninggåvor. Skatteverket vill pröva om pengarna som ges i gåva kan anses vara någon slags betalning för bröllopet, säger Södertäljepolisen Jonas Packalén, en av de ansvariga för kontrollerna av festvåningarna.

”Skattas väldigt lite”

Det påkostade bröllopsmaskineriet i Södertälje är omfattande och även om högsäsongen är på sommaren så är den intensiv även resten av året. Och enligt polisen så går inte pengarna som är i rullning att spåra.

– Varje bröllop omfattar väldigt mycket pengar. Vi pratar ofta en halv miljon kronor per bröllop eller mer och varje festvåning har 30-50 bröllop per år. Det är betalningar för lokal, mat, personal, uppträdanden, fotografering, blommor, alkohol och gåvor. Ändå betalas väldigt lite i skatt, det är många miljoner som försvinner någonstans och det är det Skatteverket vill titta närmare på. Vart tar de här pengarna vägen? tillägger Jonas Packalén.

Det här är en i raden av insatser mot bröllopsfester i just Södertälje. Varför görs detta enbart i Södertälje när det hålls motsvarande bröllop runtom i landet?

– Anledningen till att vi börjar med insatserna här är att det inte finns någon motsvarighet i landet med så många festvåningar. Målet är att sprida metoden till hela landet sedan, säger polisen.

SVT har sökt Skatteverket för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Festvåningar i Södertälje

Mer i ämnet