Jessica Ortiz och Clearita Kendirijan. Foto: SVT

Efter #metoo – rekordmånga vill bli volontärer

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ungdomar ansöker om att få bli volontärer till Juventas tjejjour efter me too-kampanjen. Trycket från stödsökanden har också ökat, men volontäransökningarna slår rekordhögt.

Juventas ungdomsjour i Södertälje är en ideell verksamhet som bland annat stöttar ungdomar med hjälp av tjejjourer. Ungdomarna som får hjälp ska vara mellan 13 och 21 år gamla.

På sistone har allt fler ansökt om att få bli volontärer i verksamheten.

– Vi har mellan 20-30 stycken som sökt. Det är väldigt mycket jämfört med tidigare. Då kanske det endast var fem eller tio som sökte, säger Jessica Ortis, verksamhetsansvarig på Juventas ungdomsjour.

Vad beror det på?

Jag tror att det har med #metoo att göra. Det är fler som vill engagera sig och göra något, säger hon.

”Vill ge tillbaka”

En person som nyligen sökte om att få bli volontär är en 19-åriga Clearita Kendirijan, som tidigare fått hjälp av tjejjouren.

– Jag gick hit när jag var yngre. Jag fick bra hjälp och jag känner att det är min tur att ge tillbaka. Det är min tur att hjälpa andra som kanske behöver samma hjälp som jag behövde, säger Clearita Kendirijan.

Så det har alltså inget med  #metoo att göra?

– Nej, men me too-rörelsen är ganska läglig. Nu kan flera få för sig att söka hjälp eftersom det har tagit fram en viktig fråga. Det kanske inte var lika belyst förut, säger hon.

Lyfter fler ämnen

Jessica Ortiz ser ingen risk att ansökningarna om volontärer eller om stödhjälp skulle sluta när me too-debatten svalnar.

– Det finns många problem. Vi får se till att lyfta fler ämnen och frågor. Men bara för att debatten svalnar så försvinner inte problemet. Så det gäller att fortsätta att nå ut till dem som behöver hjälp och dem som vill engagera sig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.