Eleven som flyttades till en stol kände sig kränkt av behandlingen. Foto: Arkivbild

Elev lyftes till stol – kommunen får betala för kränkning

Uppdaterad
Publicerad

En personal på en skola i Södertälje tillrättavisade en elev genom att ta tag i denne och sätta hen på en stol. Nu krävs kommunen på skadestånd.

Det är Barn- och elevombudet, som är en del av Skolinspektionen, som nu kräver Södertälje kommun på 10.000 kronor i skadestånd. Detta efter att ha bedömt en anmälan angående en händelse på en skola i Södertälje.

Enligt anmälan har en elev utsatts för kränkande behandling när en anställd lyfte eleven till en stol.

Olika versioner

Minnesbilderna går isär om vad som föranledde händelsen men den skolanställde och eleven är överens om att den anställde ingrep i en dispyt som pågick mellan eleven och en annan i personalen.

Den anställde menar att denne försökte lugna eleven och att eleven aldrig lämnade golvet under förflyttningen till stolen. Medan eleven upplevde att hen blev kastad ner på stolen och att det gjorde ont.

Kränkande för eleven

Barn- och elevombudet anser att det fysiska tilltaget inte stod i paritet till vad situationen krävde och menar att det var en kränkande behandling av eleven.

Skadeståndet på 10.000 kronor ska betalas till eleven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.