Övervakningsbilder från butiken där allt började var till nytta när polisen skulle koppla 38-åringen till utpressningsförsöken. Foto: SVT och Polisen

Fängelse för de åtalade i utpressningsmål

Publicerad

De tre män som stått åtalade i utpressningsmålet rörande fem miljoner kronor med en Södertäljeföretagare som måltavla döms till fängelse. Alla tre nekar till inblandning.

Det var på midsommarafton som de tre männen kom till butiksägaren i Södertälje. Men historierna om vad som hände sedan går isär.

Det alla verkar vara överens om är att den nu dömde 38-åringen, som enligt polisen tillhör Botkyrkanätverket, kom dit eftersom han menar att butiksägaren ska ha haft en relation med hans exfru. Något som butiksägaren nekar till.

Ändrar sin historia

I tidiga förhör har butiksägaren uppgett att han pistolhotades av 38-åringen i butiken, men det tog han sedan tillbaka. Men han vidhåller dock att han utsattes för misshandel. Trion ska slutligen ha tvingat till sig dagskassan och varor.

Butiksägaren uppgav först att han krävdes på fem miljoner kronor, men blev under utredningens gång mer svävande kring beloppet.

Enligt 38-åringen har det aldrig handlat om utpressning utan butiksägaren ”erbjöds” att betala en frivillig så kallad ”kränkningsersättning” för att historien om exfrun skulle glömmas.

Avlyssnade samtal avgörande

Trots att butiksägaren har ändrat sin historia bedömer tingsrätten att de tre inblandade ska dömas. Det grundar de bland annat på att butiksägarens första version av händelseförloppet stöds av andras vittnesuppgifter samt av avlyssnade samtal.

Den 38-årige mannen döms nu till 3,5 års fängelse för bland annat försök till grov utpressning och rån. De två andra männen, som enligt polisen har kopplingar till Södertäljenätverket, döms till något kortare fängelsestraff.

Enligt polisen ökar utpressningarna i Södertälje – hör hur de går till i klippet nedan (videon är från 14 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.