Foto: Södertälje kommun

Ny attack mot Södertälje kommuns bilar – rutor krossade

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har åtta av kommunens bilar blivit vandaliserade. Bilarna har fått sina fönsterrutor krossade och även privata fordon som tillhör hemtjänstens personal har blivit attackerade.

Någon gång under natten till lördag ska fyra av kommunens bilar, som stod parkerade på Parkgatan i Södertälje, fått sina bakrutor krossade. Ett vittne upptäckte skadorna och larmade polisen.

– Det känns jättetråkigt att det här sker, det är så onödigt och kostar så mycket. Pengar som vi hade kunnat lagt på annat går istället till det här, säger Mats Hansson, säkerhetssamordnare på kommunen.

Vandaliseringen fortsatte

Natten därpå ska ytterligare fyra bilar fått fönsterrutorna krossade. Kommunen misstänker att en spikhammare, en slags hammare designad för att slå sönder rutor i nödsituatione, kan ha använts i samband med skadegörelsen. Händelserna är polisanmälda och ytterligare bevakning kommer att sättas upp i framtiden berättar Mats Hansson.

– Med anledning av skadegörelserna satte vi in extra bevakning natten mot måndag och som tur var inträffade inte något ytterligare, säger Mats Hansson.

Anders Karlsson är ansvarig för Södertälje kommuns bilar.

Varför kan man inte låsa in bilarna någonstans?

– Vi ska göra det men än så länge har vi inte någonstans att ställa bilarna. Så fort parkeringshuset vid stadshuset blir klart kommer vi att ha bilarna där inne, säger Anders Karlsson, enhetschef på fordonsenheten.

Privata bilar nedklottrade

I helgen ska även privata fordon tillhörande hemtjänstens personal blivit vandaliserade och kommunen tror att händelserna kan ha ett samband.

Två bilar ska ha fått sina sidospeglar avbrutna och blivit nedklottrade.

– Vi vet inte alls varför detta har inträffat, det är oklart om det finns en hotbild mot oss. Vi har en intern grupp som tittar på om det är någon som kan vara missnöjda med något beslut vi fattat, säger Mats Hansson, säkerhetssamordnare på kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.