Visa alla (2)
Visa alla (2)

Södertäljebon vill uppmärksamma nedskräpningen med ”sopskylt”

Publicerad

Efter besök på Södertäljes badplatser under den varma sommaren fick Florence Eklånge en idé om hur man på ett pedagogiskt sätt kan informera om nedskräpningen. Nu har kommunen nappat på idén och en ny ”skräpskylt” ska fånga södertäljebornas uppmärksamhet.

För tio år sedan, på en badplats i Turkiet, fick Södertäljebon Florence Eklånge syn på en informationsskylt som fångade hennes uppmärksamhet.

–  På skylten visade man upp olika sorters skräp och skrev hur många år det tog för skräpet att brytas ner i naturen. Jag tog ett foto av skylten för att jag tyckte den var så bra och konkret.

Varför valde du att skicka in ett medborgarförslag till kommunen nu?

– Jag tänkte att skylten var suverän. Vi har många badplatser i Södertälje och det är mycket människor som rör sig där och jag tror att många människor, precis som jag, blir mer uppmärksamma när man ser information om nedbrytningen konkret i en bild och inte bara i text.

Tycker du att det är mycket skräp i Södertälje?

– Jag har lagt märke till det sedan jag flyttade hit, det är ganska skräpigt. Jag tänker särskilt på badplatserna men det är många som slänger saker rakt ner på trottoarerna inne i stan med och det är väldigt tråkigt.

Har du sett skylten som sitter uppe nu?

– Nej, men jag har hört att den sitter uppe vid Naturskolan. Jag tycker man ska arbeta med det här på förskolenivå om hur man ska förhålla sig till naturen och skräp. De är ett uppväxande släkte som ska ta över så småningom och då är det viktigt att barnen lär sig hantera skräp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sopkaoset i Södertälje

Mer i ämnet