Anna Flink vill lyfta frågan om ungdomsrån i skolorna för att bryta tystnadskulturen. Foto: SVT/Alexander Färggren

Södertäljes säkerhetschef om rånen: ”Förskräckligt att kriminaliteten kryper ner i åldrarna”

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun har följt höstens ökning av rån bland unga med oro. Nu vill kommunens säkerhetschef Anna Flink prioritera upp och lyfta frågan i skolorna för att bryta tystnadskulturen.

– Vi måste prata om att det händer och säkerställa att föräldrarna vet vad ungdomarna utsätts för och utsätter andra för, säger hon.

Enligt kommunen tror man också att distansundervisning på högstadiet på grund av coronasituationen haft en negativ påverkan och ökat risken för att ungdomar hamnar i kriminella miljöer.

Skolan viktig som fysisk plats

– Vi har lärt oss att skolan som fysisk plats är jätteviktig. När vi stängde ner innan jul såg vi att det ökade med ungdomar på stan. Därför har vi haft en annan schemaläggning nu efter jullovet för att alla elever ska få vara i skolan med jämna mellanrum. Vi ser att det annars blir väldigt, väldigt illa för ungdomarna, säger Anna Flink.

Siffrorna visar antalet anmälda rån på personer under 18 år och per 100 000 invånare. Siffrorna för 2020 är preliminära. Källa: Brottsförebyggande rådet (Brå) Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.