Vi årsskiftet träder en ny spellagstiftning i kraft. Arkivbild. Foto: TT

Fortfarande möjligt att spela på matcher med unga spelare

Uppdaterad
Publicerad

Lotteriinspektionen inför spelförbud på matcher där en övervägande del av idrottarna är under 18 år. Men det lämnar utrymme till att spela på matcher där ett mindre antal spelare är under 18 år, något som får kritik av Riksidrottsförbundet.

Vid årsskiftet träder en ny spellagstiftning i kraft, där spelbolag som vill erbjuda spel om pengar i Sverige måste ha en licens. En del av lagstiftningen handlar om vadslagning på matcher där ungdomar medverkar.

Spel på matcher där en övervägande del av utövarna är under 18 år förbjuds – men om det är ett mindre antal spelare under 18 år så blir fortfarande möjligt att spela på matchen.

Det här gillar inte Riksidrottsförbundet.

– För det första är ungdomsidrotten mindre övervakad, det är lättare att fuska. För det andra är det lägre summor som krävs för att påverka unga människor, och för det tredje blir det ofta en inkörsport till annan kriminalitet, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Kan leda till problematiska gränsdragningar

På Lotteriinspektionen är man medveten om att det kan bli svåra gränsdragningar när det gäller vilka matcher som blir tillåtna att spela på.

– Där är det naturligtvis en problematik – vad är ”övervägande del”? Det är något som vi kommer få diskutera framöver i föreskriften, om vi ska dra en gräns på ett eller annat sätt utöver den lagstiftning som finns, säger Katarina Abrahamsson, samordnare på Lotteriinspektionen.

SVT: Skulle man inte kunna förbjuda allt spel på matcher där någon startspelare är under 18 år?

– Det är ett alternativ. Men jag kan i dag inte säga på vilket sätt vi skulle kunna komma att reglera detta, säger Katarina Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.