Idag faller domen mot de två ungdomsspelarna som åtalats för givande av muta. Foto: TT/arkiv

Unga Syrianskaspelare döms för mutbrott – får villkorlig dom

Publicerad

Två unga fotbollsspelare, idag 18 och 19 år gamla, dömdes idag till villkorlig dom för givande av muta.

De två spelarna var med i Syrianskas U19-lag och döms för att ha försökt påverka en yngre lagkamrat att underprestera på en match i utbyte mot pengar i början av hösten 2017.

Det var den dåvarande tränaren som fick höra om det misstänkta mutbrottet när han frågade ut olika spelare i ungdomslaget om händelser kring misstänkta matchfixningar. En tredje ung spelare berättade då att de två åtalade spelarna hade erbjudit honom pengar för att spela dåligt, vilket är ett misstänkt mutbrott.

Han berättade om händelserna för tränaren ovetandes om att tränaren då spelade in samtalet.

Nekar till brott

Sedan dess har den yngre spelaren ändrat sin version och sagt att det inte är hans lagkamrater som försökt påverka, utan att det var utomstående personer. Men trots det bedömer tingsrätten hans första vittnesmål som mest trovärdigt, dels i och med den lugna tonen i samtalet med tränaren, dels eftersom han inte anses ha någon anledning att ”sanningslöst vilja pådyvla sina äldre lagkamrater en brottslig gärning”.

De båda dömda spelarna nekar till brott och under rättegångsförhandlingarna uppgav båda att de känt sig pressade av tränaren att erkänna, och att de varit rädda att ryktena om läggmatcher skulle nå deras föräldrar.

Spelarna är för närvarande avstängda från idrottsutövande tills Riksidrottsförbundets disciplinnämnd kommer med sitt utlåtande.

Döms till villkorlig dom

Tingsrätten skriver att givande av muta är ett allvarligt brott då det kan skada allmänhetens förtroende för fotbollsmatcher. Straffvärdet för brottet sträcker sig från böter till fängelse i två år, men eftersom spelarna är ostraffade och lever under välordnade förhållanden får de båda villkorlig dom.

– Jag tycker domen är välformulerad. Det belyser hur sjuk den här bettingindustin är. Jag hoppas att folk läser den här domen och tar lärdom. Framförallt de som har möjligheten att påverka framtiden för spelmöjligheterna på barn- och ungdomsidrott, säger åklagare Thomas Forsberg.

19-åringens advokat, George Yanko, säger att hans klient är jätteledsen och att de nu ska gå igenom domen och sedan ta ställning till ett eventuellt överklagande. 18-åringens advokat är inte tillgänglig för kommentar.

Syrianska FC:s ordförande har avböjt att kommentera domen idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer