Kammaråklagare Thomas Forsberg tycker att det är fel att det går att spela om pengar om ungdomsidrott på bettingsajter. Foto: TT/Privat

Misstänkt muta i Syrianskamatch upp i rätten – två ungdomsspelare åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Två unga spelare i Syrianskas U19-lag misstänks för att ha försökt påverka en yngre lagkamrat till att underprestera på en match i utbyte mot pengar. Idag börjar rättegången.

Det var under sommaren och hösten 2017 som ungdomslagets dåvarande tränare fattade misstankar om att de två misstänkta spelarna presterade dåligt på matcher. Han rapporterade detta till Svenska fotbollförbundet eftersom ett sådant handlande strider mot förbundets regler.

När tränaren gick vidare med sina misstankar och konfronterade andra spelare om händelser kring matcherna uppgav en tredje person att de två åtalade spelarna hade erbjudit honom pengar för att spela dåligt, vilket är ett misstänkt mutbrott. Båda spelarna nekar dock till brott.

Enligt uppgifter i förundersökningen ska det ha florerat mycket rykten om betting i laget och stundtals varit mycket uppretad stämning. Tränaren lämnade kort därefter laget.

Åklagaren: ”River upp känslor”

Sedan dess har den yngre spelaren ändrat sin version, och sagt att det inte är hans lagkamrater som försökt påverka, utan att det var utomstående.

Men kammaråklagare Thomas Forsberg tycker att han har ett bra bevisläge, med bland annat vittnesuppgifter, ljudupptagningar från samtal om mutorna.

– Anledningen till att vi utrett det här så noga är att vi vill visa på konsekvenserna när betting tillåts på ungdomsmatcher. Risken på att barn och unga påverkas att underprestera avvika från sportslig kompass, säger han.

Han tycker att det inte borde vara tillåtet att spela på ungdomsidrott.

– Det är så osmakligt, och man utsätter barn för en väldigt stor risk. Vi ser ju idag, när det finns 700 bettingföretag på nätet, hur det kan bli, säger han.

Han tror att det kan bli orolig stämning i Södertälje tingsrätt idag.

– Det här river upp mycket känslor, jag kan inte tro annat än att det är ett utbrett problem med matchfix i Södertälje beroende på hur snacket går.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt matchfixning Syrianska

Mer i ämnet