Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet redogör Mikael Skaldeman, institutionschef på Tysslinge ungdomshem, för framtida hantering av fritagningsförsök. Foto: Trulls Wallin, Johan Bünz/SVT

Självkritik efter fritagningen: ”Vi har brustit”

Uppdaterad
Publicerad

Sis-hemmet Tysslinge omarbetar sina rutiner efter incidenten med den morddömde 17-åring som fritogs i samband med ett tandläkarbesök i Södertälje. Institutionschefen Mikael Skaldeman är självkritisk:

– Vi behöver bli bättre, säger han.

Sedan april har Tysslinge upprättat en instruktion för transportbeställningar, efter incidenten med fritagningen av en morddömd 17-åring som hade varit på ett tandläkarbesök i Södertälje.

– Nu säkerställer vi överlämningar av väsentlig information om Sis-klienten för transporten, förklarar Mikael Skaldeman.

Risken med extern kommunikation

Mikael Skaldeman tar upp svårigheterna med ungdomarnas tillgång på elektroniska kommunikationstjänster i form av mobiler eller surfplattor, som Sis-hemmen erbjuder. Regeringen utreder samtidigt om det går att begränsa ungdomars möjligheter att kommunicera utanför Sis-hemmet.

– Vi behöver fler verktyg för att kunna begränsa ungdomars kontakt med omvärlden, när det finns ett sådant behov, säger Mikael Skaldeman.

Det handlar bland annat om att kunna avlyssna intagnas samtal, inhämta uppgifter ur misstanke- och belastningsregistret för att se om elektronisk kommunikation kan tillåtas. Eller att på förväg se om man bör kontrollera personer som den intagne vill kommunicera med.

Kan man göra det samtidigt som man inte kränker individens integritet?

– Absolut, självklart finns det ungdomar som har positiva kontakter med omvärlden och det ska vi hjälpa till att upprätthålla, konstaterar Mikael Skaldeman.

Även Kriminalvårdens transportenhet ser över sina rutiner. Hör mer i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Brusbäck, sektionschef på Kriminalvårdens Nationella transportenhet (NTE) i Stockholm. Foto: Daniel Díaz/SVT

I en tidigare version av den här artikeln beskrev vi på vilket sätt Sis-institutionen brustit vad gäller informationsöverlämningen till Kriminalvårdens transportenhet. Den beskrivningen stämde inte och Tysslinge vill i nuläget inte kommentera exakt vad som brustit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.