Nils Funcke är prisbelönad journalist och expert på yttrandefrihet. Foto: SVT

Nils Funcke: ”Osnyggt av Telge”

Ett intern mejl inom Telge AB visar att man medvetet gett ut offentliga handlingar senare än vad man behövt. Obegripligt och märkligt, menar Nils Funcke som är expert på yttrandefrihet.

Assistenten till vd:n över Telgekoncernen skriver i ett mejl som SVT tagit del av att man inte ger ut möteshandlingar till media innan möten. Personen skriver vidare:

”Vi har medvetet valt denna strategi för att styrelserna ska hinna hantera ärenden innan det går ut i media. Får se hur länge det fungerar …”

Nils Funcke reagerar

– Det är osnyggt om man ska använda ett milt yttryck. Antingen bedömer man att det är allmänna handlingar och ger ut dessa sju dagar innan mötet, eller så låter man bli att dela ut dem. 

LÄS MER: Felskickat mejl visar: Telge förhalar information till media

Enligt Nils Funcke finns det en risk för att en kultur av att undanhålla information till medier får konsekvenser.

– Lite högtidligt talat blir det ett demokratiskt underskott. Det är alltid bra om beslut kan nå allmänheten och ge en allmän debatt innan besluten fattas. Det kan framkomma argument emot ett beslut som är klokt och då kan man undvika dåliga beslut. Det förlorar man om man inte har en bra transparens, säger han.

Kommunikationsdirektören på Telge AB säger att man hållit sig till lagen och att man nu ska se över sina rutiner.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer