Telge bostäder har en kö 70.000 personer, så snabbhet är av vikt, när det gäller att få till nya bostäder. Foto: SVT

Gamla lokaler blir nya lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Telge bostäder är på jakt efter gamla lokaler som de kan bygga om till lägenheter. Till en början ska cirka 30 lägenheter byggas.

Nu satsar kommunala bostadsbolaget Telge bostäder på att hitta gamla lokaler för att bygga bostäder i. Anledningen till varför de bygger om lokaler till bostäder i stället för att bygga nya hus från grunden är att det går snabbare.

Pontus Werlinder är tf. vd på Telge Bostäder Foto: SVT

– Att leverera lägenheter från befintliga lokaler är enklare än att bygga nytt. När vi ska producera nybyggnationer så tar det två till tre år innan vi ser den första detaljplanen, säger Pontus Werlinder, tillförordnad vd på Telge bostäder.

70.000 personer i kö

Eftersom Telge bostäder har en kö på cirka 70.000 personer kan det vara bra för företaget att snabbt bygga nya lägenheter. Enligt Pontus Werlinder kostar det ungefär lika mycket att bygga om gamla lokaler som att bygga nyproduktion.

– Det är mycket att göra när vi bygger om lokalerna, mycket rör som ska dras om säkert, säger Pontus Werlinder.

På grund av att det är gamla lokaler som ska byggas om kan det ibland kräva speciallösningar, enligt Pontus Werlinder. Planlösningarna kommer kunna skilja sig en del från standarden då de måste anpassa sig efter var fönster och ytterdörrar sitter i lokalerna.

Färdiga om ett år

– Det svåra har varit att hitta lokaler som fungerar med lagstiftningen för bygglov, säger Pontus Werlinder.

Pontus Werlinder säger att de måste följa vissa regler. Till exempel att det inte ska vara ett bullerstört läge, det behöver finnas bra ljusförhållanden och det ska finnas vatten och avlopp.

Till en början är det cirka 30 lägenheter som kommer att byggas i lokalerna. Lägenheterna är tänkta att vara färdiga om ungefär ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.