Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Foto: TT/SVT

Boel Godner (S) välkomnar Moderaternas EBO-besked: ”Kan ge framgång”

Uppdaterad
Publicerad

Boel Godner har länge propagerat för att avskaffa EBO, lagen om eget boende, som hon anser många gånger ställer till stora problem för både kommunerna och de asylsökande. Nu välkomnar hon Moderaternas nya besked.
– Det är fantastiskt att de två stora partierna, S och M, nu vill avskaffa EBO-lagen. Det kan nå framgång, säger hon.

I veckan meddelade Moderaterna sin inställning i EBO, lagen om eget boende.

– Eftersom EBO är både en migrations- och integrationsfråga tar vi med oss kravet in i migrationsutredningens arbete för att se om det finns ett parlamentariskt stöd för ett sådant beslut i svensk politik, säger Ulf Kristersson till SVT.

Enligt Ulf Kristersson finns det ett starkt stöd bland kommunerna. 

– Mitt intryck är att tiden är mogen, och jag hör precis samma sak från väldigt många kommunalråd runt om i Sverige, oavsett partifärg.

Godner välkomnar beskedet

Ett av dessa är Södertäljes kommunstyrelseordförande Boel Godner (S) som länge haft samma inställning i frågan.

– Det tycker jag är jättebra. Det är fantastiskt att de två stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, nu vill avskaffa EBO-lagen. Det kan nå framgång, säger hon till SVT Nyheter Södertälje.

Du har ju slagits för det länge internt i Socialdemokraterna. Hur är läget i partiet gällande frågan nu? 

– Vi är ju många som kräver att den ska avskaffas helt. Nu kommer det en liten förändring i EBO-lagen efter årsskiftet, vi får se vad det leder till. Det kan vara en bit på vägen. Vi är många kommuner som slagits för att den ska avskaffas helt och att Moderaterna ställer sig bakom det förslaget, liksom Socialdemokraterna, är bra och kan ge framgång.

Många hamnar i en otrygg situation

Vad skulle ett sådant beslut innebära för Södertälje? 

– Framförallt skulle det betyda mycket för de asylsökande som i dag tror att man hamnar i ett bra boende i ett fint Sverige, men i stället hamnar i ett olovligt svartkontrakt i något av Sveriges utsatta områden i en otrygg situation där man inte heller sällan skuldsätter sig för att få bo där i stället för att bo på Migrationsverkets samlingsboenden.

Lagen om eget boende, den så kallade EBO-lagen, innebär att en asylsökande kan välja att ordna sitt boende på egen hand. EBO-lagen gör det möjligt för asylsökande att ordna eget boende istället för att bo på Migrationsverkets anläggningsboenden, till exempel hos vänner eller släkt, utan att förlora sitt bidrag.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Debatten om EBO

Mer i ämnet