• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Flera hälsomottagningar i länet riskerar nedläggning. Foto: TT

Hälsomottagningar läggs ner

Södertälje kommer inte längre att ha en hälsomottagning, det beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på tisdagens budgetmöte.

Hälsomottagningen på Nygatan i Södertälje är en specialmottagning som riktar sig mot extra komplexa patientgrupper, kopplade till ohälsosamma kostvanor, otillräcklig fysisk aktivitet, tobaksbruk och riskbruk av alkohol.

Men när landstinget satte budgeten för 2017 fanns det inte plats för någon av de tre hälsomottagningarna i länet.

– Man blir arg, det är kortsiktigt och ogenomtänkt. Det är väldigt dåligt underbyggt. Man har inte tagit hänsyn till patienternas fortsatta vård, och de budgeterar inte för att det ska finnas multiprofessionella vårdteam på vårdcentralerna som nu ska ta hand om de här patienterna, säger Malin Berggren, hälsopedagog.

Ska spara pengar

Av ekonomiska skäl beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden igår att lägga ner mottagningen i Södertälje. Även mottagningarna i Handen och Järva kommer att försvinna.

– Det är så få patienter som hittat till dom här mottagningarna, då behöver vi hitta andra sätt att ta hand om de här patienterna, Anna Starbrink (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hon menar att landstinget istället satsar på vårdcentralerna.

– För Södertäljes del innebär det att alla vårdcentraler får mer resurser.

Liberalernas pressekreterare säger till SVT Nyheter Södertälje att mottagningarna har kostat cirka 22 miljoner, och haft några tusen patienter det senaste året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer