Joel Lindh från Södertälje är med i yrkeslandslaget och är bäst i Norden på fräsning. Foto: Worldskills Sweden.

Han är bäst i Norden på fräsning

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan avslutades yrkes-VM i Abu Dhabi. Södertäljebon Joel Lindh, som SVT träffade inför tävlingen, blev bäst i Norden i sin gren CNC-milling, även kallat för fräsning.

Yrkes-VM 2017 är över och för Södertäljebon Joel Lindh, innebar det en 20:e plats i hans gren fräsning. Tävlingsmomentet gick ut på att man med hjälp av en maskin, en ritning och ett metallblock skulle tillverka föremålet på ritningen inom 4-6 timmar.

– Jag är nöjd och gjorde så bra jag kunde, säger nyss hemkomna Joel Lindh.

Över 70 länder deltog och 19-åringen som jobbat med det här på fritiden hoppas kunna lägga mer tid på fräsningen framöver. Många andra deltagare har det som heltidssyssla.

– Det var tajt mellan europeerna. Asiaterna kammade hem tävlingen, som ingenting. De är väldigt duktiga och har suttit och tränat på det här i 3-4 år med exakt likadana maskiner. Jag kör på en äldre maskin som inte klarar lika mycket och får göra det på fritiden, säger Joel Lindh till SVT.

Hur ser det ut framöver?

– Nu är jag tillbaka, samlar ihop krafterna och satsar på EM nästa år, säger Joel Lindh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.