”Vår kyrka är 600 kvadratmeter, varför får vi bara ta in åtta personer – medan restauranger av samma storlek får ha betydligt fler?” Foto: SVT

Här kritiserar kaldéiska biskopen coronarestriktionerna: ”Orättvis behandling”

Uppdaterad
Publicerad

Många kyrkor i landet har höjt sina röster mot att de tycker att coronarestriktionerna om max åtta besökare är orättvisa. En av kritikerna är den kaldéiska kyrkans biskop i Sverige, Saad Hanna.

– Lagen är orättvis, vi skulle kunna ta in minst tio gånger fler och ändå följa alla restriktioner, säger han.

Allmänna sammankomster, som gudstjänster, har begränsats till åtta besökare – oavsett hur stora kyrkorna är. Begränsningen gäller sedan november i fjol och faller nu under den tillfälliga pandemilagen.

Kaldéisk-katolska kyrkan med 25 000 medlemmar i landet och huvudsäte i Södertälje, är kritisk till att kyrkorna, likt gym och butiker, inte omfattas av kvadratmeter-bestämmelserna. Hör biskop Saad Hannas kritik i klippet ovan.

Och här svarar Anders Tegnell, statsepidemiolog, på biskopens kritik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet