• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Saravut Mentaisong är hamnkapten Södertälje gästhamn. I veckan har han tvättat bort havstulpaner på båtar som rört sig i bräckt vatten. Foto: Karin Fallenius/SVT

Säsong för havstulpaner – båtägare varnas

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har det lilla kräftdjuret havstulpanen fått fart och det kan ställa till det för båtägare. Nu har föreningen Svenska Båtunionen gått ut med en varning till de båtägare som rör sig runt bland annat Oaxen – som uppmanas att tvätta båtarna.

Havstulpanen lever i bräckt och salt vatten. Kräftdjuret är just nu i ett larvstadie där den ska hitta någonstans att slå sig ner och bygga ett hårt kalkskal, och då måste båtägare se upp.

– De hårda kalkskalen gör att båten blir tyngre och går trögare genom vattnet, båten drar då mer bränsle. Sedan kan de också sätta sig på ställen som påverkar mekanik som på propellrar och roder, säger Patrik Lindqvist, projektledare på Svenska båtunionen.

Minska gifter i vattnet

Svenska båtunionen har observatörer längs Östersjökusten som visar hur många havstulpanlarver som finns i vattnet. I mitten av veckan visades höga nivåer av havstulpaner vid Oaxen, Västerhaninge, Trollbacken, Äpplarö, Håtö och Vreta.

Syftet med mätningen är att båtägare, istället för att använda giftiga bottenfärger, ska välja att tvätta skroven innan larverna bygger kalkskal på båtarna.

– Det är ju även miljöfrämjande att hålla rent båten för att man då drar mindre bränsle, säger han.

Har det blivit vanligare att båtägare väljer att tvätta istället för att använda giftiga färger?

– Ja, absolut. Innan man diskuterade detta var att måla det enklaste sättet, men nu är medvetenheten betydligt större så då tvättar man mer.

Ett av ställena där man kan tvätta sin båt är i Södertälje gästhamn och dit sökte sig fler än vanligt förra helgen. Se mer om det i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.