Rånet i Södertälje bedöms som grovt eftersom ett skarpladdat vapen fanns med i bilden, berättar justitiesekreteraren Emelie Hansell. Foto: SVT/Privat

Högsta domstolen slår fast dom mot juvelbutiksrånare

Uppdaterad
Publicerad

Även Högsta domstolen anser att 31-åringen som var inblandad i rånet på Nygatan i Södertälje ska dömas för grovt rån. Och fallet blir nu vägledande för den rättsliga bedömningen av grova rån framöver.

I och med Högsta domstolens avgörande har 31-åringen nu nått vägs ände juridiskt sett. Han döms till 5 år och sex månaders fängelse för grovt rån.

Samtidigt har Högsta domstolen fått vägledning inför framtiden. Domstolen behövde prejudicerande råndomar eftersom det finns ny lagstiftning på området.

Livsfara eller ej – avgörande

Rånet i Södertälje jämfördes med ett rån mot en spelbutik i Hägersten i Stockholm. 

– De ger vägledning främst för hur domstolarna ska döma i framtiden när de ska avgöra om ett rån ska bedömas som ett rån av normalgraden eller som grovt, säger Emelie Hansell som är justitiesekreterare vid Högsta domstolen.

Rånet mot spelbutiken bedöms vara av normalgraden medan rånet mot juvelerarbutiken i Södertälje anses grovt.

Justitiesekreteraren Emelie Hansell beskriver att det bland annat var hotet om livshotande våld som fällde avgörandet.

Skarpladdat vapen i Södertälje

– I Södertälje användes skarpladdat vapen, säger hon. Medan våldet i spelbutiken inte bedömdes som livshotande.

Domstolen har också sett till vad rånarna fick med sig från butikerna i fråga.

– I Södertäljefallet var det även avgörande att rånbytet avsåg relativt betydande värden, säger Emelie Hansell. Det präglades också av en betydande grad av planering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.