”Minoritetsgrupperna kommer inte att existera snart och det vore en förlust för hela världen”, säger Kara Herméz. Foto: TT & SVT

Hon kämpar för assyriernas rättigheter i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Situationen för minoriteter i norra Irak är svår. Terrororganisationen IS närvaro i området har länge plågat grupperna. Kara Hermez från Södertälje har nu rest till Irak för att hjälpa till, och för att hämta kunskap så att hon kan berätta om situationen om livet i byarna.

Tidigare i veckan anlände Kara Hermez till norra Irak. Det är inte första gången hon besöker området under den senaste tiden oroligheter. 2014 anordnade hon en utställning i Södertälje stadshus med bilder från Irak. Nu när hon är tillbaka ser hon att mindre folkgrupper har fått det svårare.

– Nu är jag här för att titta på minoriteters mark. Konfiskeringen av minoriteters mark har skett löpande, men det har blivit mer det senaste året. Det handlar bland annat om assyrier och yazidier, säger hon.

”Det är inte svart och vitt”

Kara Hermez är ursprungligen från Irak, vilket har gjort att hon kontinuerligt fått information om hur situationen är i de norra regionerna.

– Jag anser att rapporteringen av det som sker är skev. Jag tycker man framställer Persmerga som de goda och att IS är onda. Men det är inte så svart och vitt. De kämpas med många andra saker. Korruption, konfiskering av mark och att alla inte är lika mycket värda.

Men är inte IS ett lika stort problem i området längre?

– Givetvis är IS ett stort problem. Människor har ju flytt från sina hem. IS måste försvinna eftersom de är ett hot.

”Minoriteter riskerar försvinna”

Som assyrier är Kara Hermez rädd för vad som kommer ske med hennes egen folkgrupp. Hon medger att situationen även är svår för sunnimuslimer, men att anledningen till att man behöver ta hotet mot minoriteterna extra allvarligt är att de riskerar att helt försvinna.

– Grupperna kommer inte att existera snart, och det vore en förlust för hela världen – inte bara Irak. I dag görs ingenting, frågan är hur länge gruppen kommer orka leva kvar i Irak som flyktingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer