Alltid redo. Tolken Ghayath Moros stora inkomstbortfall under pandemin gör att han sällan tackar nej till uppdrag. Foto: Linda Asmar/SVT

Tolkar slår larm om sin arbetssituation: ”Vi utsätts för smittrisker – och missar inkomster”

Uppdaterad
Publicerad

Tolkar som jobbar under pandemin utsätts dagligen för smittrisker. Nu larmar facket Rikstolk Vision, om att många kan komma att lämna yrket om inte arbetsvillkoren förbättras.

– Vissa månader lever jag på krediter, säger tolken Ghayath Moro från Södertälje.

Trots att tolkarna jobbat med coronapandemins utmaningar i ett års tid så är det fortfarande inte ovanligt att de får sitta i små förhörsrum hos polisen eller trånga väntrum bland sjuka på vårdcentraler. Det uppger Alejandra Ezpeleta, ordförande för Rikstolk Vision med cirka 200 frilansande medlemmar i landet.

Hon säger att uppdragsgivarnas säkerhetsåtgärder, såsom att tillhandaha skyddutrustning, ofta inte inkluderar tolkarna. Nu har organisationen skickat en lista till kommuner, myndigheter och regioner med krav på hur arbetsvillkoren bör förbättras.

Coronaviruset i Södertälje

”Inkomstbortfall på 60 procent”

Förrutom smittrisken så har många tolkar också blivit av med en stor andel av sina jobb. Ghayath Moro, arabisk tolk, berättar att pandemin har lett till ett inkomstbortfall på över 60 procent för honom.

– Smittrisken är det sista jag tänker på, jag försöker överleva genom att tacka ja till de få uppdrag som finns, säger han.

Hör mer om utmaningarna – och kraven – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet