Någon hade skrivit ”flytta” och ”fuck islam” och krossat en fönsterruta på förskolan. Foto: SVT/Förskolan Sinbad

Hotfullt klotter på förskola – föräldrar kallas till möte

Uppdaterad
Publicerad

En förskola i Fornhöjden har utsatts för skadegörelse. När personalen kom till jobbet på måndagsmorgonen upptäcktes hotfullt klotter på fasaden.

Ovanför en dörr hade någon sprejat ”fuck islam”, ”fuck isis” och ”flytta” och kastat en sten genom ett fönster på förskolan Sinbad i Fornhöjden.

– Det är hemskt. Man har inga ord för när det händer sånt här. Att man gör så här mot barn. Tack och lov att de inte kan läsa, säger förskolechefen Rawia el-Tayeb.

Hatbudskap mot förskola

Förskolan, med muslimsk profil, öppnade 2014 och har sen dess fått fönster krossade vid tre tillfällen nu, men det här är första gången det kommer med ett budskap.

Håller möte

En avdelning fick hålla stängt för att städa upp, men på tisdagen ska verksamheten vara igång som vanligt igen.

– Vi försöker att ordna ett informationsmöte för oroliga föräldrar imorgon, säger Osman Adem, ansvarig för förskolan, till SVT på måndagseftermiddagen.

När SVT kom till förskolan hade klottret målats över, men försterrutan som krossades var ännu inte reparerad. Foto: SVT

Nu ska förskolan titta på om det går att skärpa säkerheten.

– Det här är ett hatbrott, det råder ingen tvekan om det, säger han.

Klottret på väggen tvättades bort av fastighetsägaren på måndagsförmiddagen. Sent på eftermiddagen kom polisen till förskolan och det inträffade utreds nu som hatbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hatbudskap mot förskola

Mer i ämnet