Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hyrsjuksköterska: ”Anställning inom regionen är inte ett alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att region Stockholm beslutat att dra ner på inhyrd sjukvårdsbemanning är regionens förhoppning att hyrpersonal ska vilja bli tillsvidareanställd. Men Sarianna Cortes, som arbetat som hyrsjuksköterska i sex år, ser inte en anställning på regionen som ett alternativ.

– De behöver adressera de verkliga anledningarna till varför sjuksköterskorna lämnar regionen, säger Sarianna Cortes.

Flexibelt schema, lön, att undgå press på övertidsarbete och schemaändringar på kort varsel – det är några av de fördelar som Sarianna Cortes framhåller som hyrsjuksköterska, även kallat konsultsjuksköterska.

Att ansöka om en tillsvidareanställning på regionen är något som hon och hennes konsultkollegor diskuterat men inget som man överväger, då man anser att arbetsmiljön inte är tillräckligt bra.

Starta klippet för att höra Sarianna förklara på vilket sätt hon menar att arbetsmiljön är undermålig.

Vill se fler åtgärder

Regionen har haft bemanningsproblem och därför presenterat en rad åtgärder för att stärka arbetsplatsen och attrahera nya medarbetare, bland annat genom höjd övertidsersättning och högre friskvårdsbidrad.

– Det mesta handlar om engångssummor och det är ingen långsiktig plan. Även om övertidsersättningarna är generösa så sliter det på befintlig personal, säger Sarianna Cortes.

SVT Södertälje har sökt region Stockholm för att bemöta kritiken, men de har ännu inte återkopplat.

Tidigare i veckan uttalade sig dock Ulrica Sundquist, HR direktör på region Stockholm, om hur regionen ska attrahera tillsvidareanställda framåt:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrica Sundquist förklarar vad regionen har att erbjuda. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.