Foto: SVT

Inget åtal mot dement som misshandlade medboende på Lugnet

Uppdaterad
Publicerad

Den demente man i 80-årsåldern som utretts för att ha misshandlat sex medboende och och även hotat och misshandlat två ur personalen på Lugnets äldreboende åtalas inte. Efter att bland annat information från medicinsk expertis inhämtats bedöms mannen inte vara medveten om vad som hänt eller vad han gjort.

– Ett klokt och riktigt beslut, säger mannens advokat Sofia Björksten.

Det var i slutet av oktober som en man i 80-årsåldern greps och senare häktades efter att han ska ha hotat två personer i personalen och misshandlat sex medboende på Lugnets äldreboende med bland annat ett skohorn i metall. Två veckor senare släpptes mannen ur häktet men misstänktes fortfarande för brott. Efter många turer har nu åklagaren bestämt sig för att inte väcka åtal, vilket LT var först med att berätta.

”Målsägare som knappt minns vad som hänt”

I december bestämde sig åklagaren för att ansöka om att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan ett eventuellt åtal och rättegång kan bli aktuellt.

– Det känns som bästa vägen att gå vidare nu. Vi har målsägare som knappt minns vad som hänt och en misstänkt som inte alls vet vad han har gjort, sade polisens förundersökningsledare Johan Allard till SVT Nyheter Södertälje då.

Professor fick ge utlåtande

Men den önskningen avslogs av rätten och i stället kompletterades förundersökningen i form av ett utlåtande från en professor i geriatrik.

Nu har alltså åklagaren beslutat sig för att lägga ner fallet.

– Jag tycker det är ett klokt och riktigt beslut med tanke på sjukdomsproblematiken. Han har ju inte haft något uppsåt överhuvudtaget, säger den misstänkte mannens advokat Sofia Björksten.

”Rimligt med tanke på hälsotillståndet”

Madeleine Liljegren som disputerat i ämnet kriminella handlingar vid demenssjukdom, och som tidigare kommenterat fallet i SVT Nyheter Södertälje, anser också att beslutet är rätt.

– Min spontana reaktion är att det känns rimligt med tanke på mannens hälsotillstånd. Jag förstår inte hur man skulle kunna straffas när man inte är medveten om sina handlingar. Det är inte samma som när en frisk person begår ett sådant brott, säger hon.

SVT Nyheter Södertälje har även sökt åklagaren i fallet för en kommentar, men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.