Rått kött hanterades nära tillagat kött – flera brister upptäcktes i Vittra skolans kök

Uppdaterad
Publicerad

Rått kött hanterades nära tillagat kött, instickstermometer användes utan att vara rengjord och personal saknade skyddskläder. Det är några av bristerna i livsmedelshanteringen som upptäcktes vid en inspektion av Vittra Östertäljes skolkök.

– Det är såklart tråkigt, säger skolans rektor Anna Bergman.

Inspektionen på Vittra Östertäljes skolkök gjordes i mitten på december och visade på en rad brister i livsmedelshanteringen så till den grad att miljökontoret i sin rapport drog följande slutsats:

”Dessa iakttagelser tyder på att personalen inte har en utbildning som är anpassad till sina arbetsuppgifter”.

Flera av bristerna som uppdagades handlade om felaktig hantering av livsmedel. Kött förvarades oskyddat bland ytterförpackningar i kyl, varma grönsaker i en plastlåda som inte kontrollerats om den var godkänd för kontakt med varm mat och smutsiga lådor som användes för att förvara utrustning för livsmedelshantering.

– Jag tycker såklart att det är tråkigt. Jag vill att vi som jobbar och att våra elever ska ha mat som vi kan vara säkra på håller den standard som den ska. Och gör den inte det så ska det åtgärdas, säger skolans rektor, Anna Bergman.

Hon berättar att skolan sedan flera år anlitar ett företag för tilllagning av maten och att det dagligen serveras mat till 400 elever och 50 anställda.

”Är nöjda med leverantören”

Bör eleverna vara oroliga för att äta maten som serveras?

– Jag tycker det är svårt att uttala mig om det. Det skulle jag inte säga, det har inte förekommit något som gör att vi har anledning att bli oroliga. Vi är nöjda i övrigt med leverantören – nu återstår att se deras åtgärdsplan som vi givetvis kommer att säkerställa att de kan rulla igång med ganska omgående. Jag kommer vilja ha en tidsplan för det.

Hur säkerställer ni som ytterst ansvarig att kvalitén upprätthålls?

– Det gör vår leverantör, det finns i vårt avtal att de behöver göra det och så har vi uppföljningsmöte varje månad.

”Hade agerat kraftfullare”

Miljökontoret kräver nu att bristerna åtgärdas senast i slutet på januari.

– Om det hade funnits skäl för oss att känna oro för våra elevers hälsa så tänker jag att miljökontoret hade agerat mycket snabbare och kraftfullare, säger Anna Bergman.

Hur tolkar du att leverantören inte hade informerat dig om att en inspektion ägt rum – utan att du fick veta det via SVT?

– Det är olyckligt att jag inte har nåtts av informationen men jag vill inte tolka in något i det utan jag kommer ställa frågan till leverantören och säkerställa att sådant kommuniceras i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.