Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter berätta om kritiken som Tysslinge Sis-hem i Södertälje får efter att Ivo besökt hemmet två gånger under hösten och genomfört inspektioner. Foto: Clara Fritzon/SVT

Ivo: ”Tysslinge Sis-hem måste omedelbart vidta åtgärder”

Publicerad

SVT har tidigare berättat om anställda på Tysslinge Sis-hem som vittnar om att hotet och våldet eskalerar, och att det bara är en tidsfråga innan någon dör. Nu stämmer Ivo in i bilden och kräver att Sis omedelbart vidtar åtgärder.

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, kom så sent som i somras med allvarlig kritik mot Tysslinge. När polisen senare gjorde en Ivo-anmälan efter den kaotiska veckan med flera upploppsliknande situationer valde myndigheten att göra ytterligare en inspektion.

I sitt tillsynsbeslut skriver Ivo att bristerna från sommaren till stor del kvarstår, och hemmet inte gjort tillräckligt för att komma till rätta med problemen. I ett mejl till SVT utvecklar enhetschef Pia Karlsson vad beslutet innebär:

”Situationen är så pass allvarlig att Ivo vidtar ett av myndighetens kraftfullaste verktyg – ett föreläggande om omedelbara åtgärder”

Kan bli ytterligare åtgärder

Om situationen inte förbättras kan Ivo komma att vidta ytterligare åtgärder, såsom att stänga hemmet, för att säkerställa en trygg och miljö ungdomarna.

”Där är vi inte i nuläget, vi utgår från att Sis vidtar de åtgärder som krävs för att säkerställa en trygg och säker miljö för barnen.”

Även fackförbundet Seko har vittnat om att våldet och hoten ökar och menar att det krävs flera lagändringar för att få bukt med problemen.

Tysslinge har nu fram till 16 januari att svara Ivo och vill inte kommentera beslutet innan dess.

Hör mer i videon ovan om vad Ivo kom fram till under sin inspektion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.