Hilma af Klints verk Foto: TT

Ja till ny konsthall i Järna

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen antogs detaljplanen för den nya konsthallen i Järna, där Hilma af Klints verk ska ställas ut.

Detaljplanen för den nya konsthallen och konferenshotellet i Ytterjärna har nu godkänts i kommunfullmäktige.

Enligt detaljplanen ska konsthallen och hotellet byggas på andra sidan vägen där kulturhuset i dag står. I konsthallen kommer det finnas abstrakta målningar av antroposofen och konstnären Hilma af Klint.

”Finns bättre placeringar”

Men den bortgångne konstnärens släktingar tycker att konsthallen byggs av fel skäl. Det finns också boende i området som menar att den nya konsthallen inte kommer att passa in rent estetiskt och lantbrukaren vid Säby gård som ligger intill är rädd att besökare kommer smitta hans kor.

– Man måste se till de risker som finns och jag tycker att det finns bättre placeringar för konsthallen, sa Leif Ohlin (C) under kvällens kommunfullmäktige.

”Större besöksmål”

Även Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna var emot att detaljplanen skulle antas. Men den övervägande majoriteten var positiv.

– Redan i dag är det en fantastisk plats och nu kommer det att bli ett ännu större besöksmål. Vi vill gärna att fler besöker Järna, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konsthallen i Järna

Mer i ämnet