Knivman dömd för mord på mammans sambo

Uppdaterad
Publicerad

22-åringen högg ihjäl sin mammas sambo i en lägenhet i Södertälje. Sedan sa han åt sin mamma att köra honom därifrån.

Nu döms han för mord.

Det var tidigare i år som mamman hörde sin sambo skrika i lägenheten. Hon gick ut ur sitt sovrum och såg själv hur hennes son högg sambon, som var i 50-årsåldern, med kniv upprepade gånger.

Åkte iväg

Sedan sade han att hon skulle klä på sig kläder och köra honom från lägenheten. De körde i flera timmar och till sist hamnade de på ett hotell i Arboga. Under övernattningen vågade hon inte ringa polisen, men på morgonen dagen efter lyckades hon få hjälp av personal på en bensinstation att larma.

Enligt 22-åringen tog han livet av sambon för att han slagit mamman, och mordet ska då ha skett som hämnd. Men enligt tingsrätten är det ”uppenbart att den inställningen bottnar i en vanföreställning”.

Var aldrig våldsam

Inte heller mamman går med på den versionen. Hon har berättat i förhör att sambon ofta kände sig obekväm i sonens närvaro. Och att sambon aldrig var våldsam.

Däremot ska 22-åringens riktiga pappa, enligt mamman, ha slagit både henne och sonen när de bodde ihop.

Tingsrätten har gjort den bedömningen att sonen lider av en allvarlig psykisk störning. Han döms för mordet men påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

22-åringen höll inte med om den rättspsykiatriska bedömningen utan ville bli dömd till fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.