Kvinnan har skrivit på ett papper angående begränsningar i datorsystemet, men menar att hon av hälsoskäl inte kunnat ta till sig av dokumentets innehåll. Foto: TT

Kommunanställd döms för dataintrång vid 70 tillfällen

Publicerad

En kommunanställd kvinna i Södertälje döms för olagligt dataintrång vid 70 tillfällen. Det här efter att hon tagit fram uppgifter, med hjälp av kommunens datasystem, för privat bruk.

Kvinnan åtalades i mitten av oktober för att under två och ett halvt års tid ha gjort otillåtna slagningar i kommunens datasystem. Idag kom domen från tingsrätten och hon döms till sammanlagt 12.800 kronor i dagsböter för olaga dataintrång.

Enligt åtalet har kvinnan gjort flertalet sökningar i kommunens datasystem som inte varit nödvändiga för att hon ska kunna genomföra sina arbetsuppgifter.

Sökte information om dotterns försörjningsstöd

Kvinnan har själv medgett att hon använt systemet för att hjälpa sin dotter att kontrollera sitt försörjningsstöd eller andra intyg från socialtjänsten. Men hon säger att hon inte vetat om att sökningarna varit olagliga.

Kvinnan har skrivit på ett papper angående begränsningar i datorsystemet, men menar att hon av hälsoskäl inte kunnat ta till sig av dokumentets innehåll.

Enhetchefen där kvinnan arbetat har uppgett att personalen vid flera tillfällen har fått information om vilka begränsningar som gäller i datorsystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer