Mindre än en månads väntetid för intervju till familjeåterförening på svenska ambassaden i Sudan Foto: SVT

Kortare köer för syrier som söker familjeåterförening

Uppdaterad
Publicerad

Syrier som önskar att återförenas med sina familjer i Sverige, hänvisas till ambassaden i Sudan för en intervju. Tidigare har kötiden varit cirka två år, nu är väntetiden mindre än en månad enligt UD.

Som ett steg i den utredning som görs måste familjemedlemmarna till den som fått uppehållstillstånd i Sverige besöka en svensk ambassad för en intervju. Syrier har oftast hänvisats till ambassaden i Sudan eftersom Sudan inte kräver visum för syrier. Detta har lett till en väldigt stor belastning på ambassaden där kötiderna för att komma till en intervju hos ambassaden har varit nästan två år.

Men under det senaste året har köerna kortats till en intervju och väntetiden är nu mindre än en månad enligt UD. Det rapporterar Sveriges radio.

– Det är till följd av att vi har satsat resurser på detta men också att antalet ansökningar har gått ner, säger Anton Dahlquist som är presskommunikatör på UD till Ekot.

Men den totala väntetiden kan fortfarande bli lång för de som söker familjeåterförening, eftersom att Migrationsverket genomsnittliga handläggningstid från det att ansökan kommer in till ett beslut är idag elva månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.