KTH flyttar från science park i Södertälje. Vad som händer med anläggningen är nu oklart. Foto: SVT

KTH flyttar från Södertälje – storsatsningen avslutas efter bara fem år

Uppdaterad
Publicerad

KTH har under en tid hotat med flytt från Södertälje och under onsdagen kom beslutet att så blir fallet. Man flyttar också verksamheten från Kista in till Stockholm.

KTH, Kungliga tekniska högskolan, har funnits i Södertälje sedan 1989. Verksamheten flyttade till nya lokaler i Science park vid årsskiftet 2017/2018. Där har man varit granne med AstraZeneca. Men nu är det alltså klart att man lämnar staden.

– Syftet är att stärka KTH:s framtida utveckling och ekonomi. Lägre kostnader ger ökade möjligheter att göra det, säger Johan Sterte, styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

KTH lämnar Kista och Södertälje

Anledningen till flytten är alltså KTH:s pressade ekonomi. Enligt dem har inflationen inneburit en ökad kostnad på över 150 miljoner kronor för bara lokaler.

– Det är ett viktigt beslut för att KTH ska kunna försvara och ytterligare stärka sin framstående position i Europa och globalt. Genom att konsolidera och koncentrera verksamheten kan vi ytterligare stärka kvaliteten, säger Johan Sterte.

Flyttas till Flemingsberg och Vallhallavägen

Södertälje kommun, Scania och AstraZeneca har gått in med tiotals miljoner kronor i den gemensamma satsningen i Science park, där KTH är en huvudaktör med sina studenter och utbildningar.

Verksamheten på KTH Södertälje flyttas till Campus Stockholm och till Campus Flemingsberg. Omställningen kommer dock ta flera år, men målet är att omlokaliseringen ska vara genomförd senast 2027, skriver KTH på sin hemsida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: David Nilsson Hamne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KTH lämnar Kista och Södertälje

Mer i ämnet