I februari invigdes Södertälje Science Park. Och den största hyresgästen blir KTH. Foto: SVT

KTH i Södertälje får sitt första forskningsanslag

Uppdaterad
Publicerad

– Det är en bekräftelse på att vi är rätt ute, Kristina Palm, chef på KTH i Södertälje, som är ny partner i forskningscentret Helix som nu får 35 miljoner kronor.

Det är innovationsmyndigheten Vinnova som delar ut 35 miljoner kronor till forskningscentret Helix. På Linköpingsbaserade Helix jobbar idag ett 50-tal forskare inom arbetsmiljövetenskapliga frågor. I och med den nya anslaget blir bland annat storsatsande KTH i Södertälje ny partner.

– Det här betyder jättemycket för oss, vi får en flygande start. Det är vårt första forskningsanslag och det är en bekräftelse på att vi är rätt ute, Kristina Palm, chef på KTH i Södertälje.

Rekryterar forskare

Genom Södertäljeinstutionen blir Södertälje kommun, Astra Zeneca och Scania medfinansiörer i Helix. Andra finansiärer är Linköpings universitet samt ytterligare företag och organisationer.

Anslaget kommer lägligt nu när KTH i Södertälje rekryterar sina första forskare.

– I och med att det är så nytt här så finns det en startsträcka där forskarna här kan känna sig ensamma men i och med Helix så kommer de vi rekryterar direkt ingå i ett forskarnätverk, säger Kristina Palm.

Finansieringen från Vinnova är på fem år och verksamheten beräknas dra igång januari 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.