Mannen hittades död under en balkong i Ronna. Foto: SVT

Kvinna erkände 22 år gammalt mord i Ronna – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan, som i december erkände ett mord i Ronna för 22 år sedan, åtalas nu för det. Det meddelar åklagaren i dag.

Mordet på en man som hittades död under en balkong i Södertälje 1994 avskrevs som självmord. Men i december förra året anmälde en 63-årig kvinna sig skyldig till mord.

– Hon berättade att mordet föregicks av att hennes dåvarande make bestämde sig får att råna mannen och stjäla hans ringar. Och rättsläkaren som obducerade konstaterade att mannen hade haft ringar på sig, men att de var borta. Det är en unik detalj som kvinnan berättade om, säger åklagaren Nils Lundberg.

Mordet i Ronna 1994

Hade kniven i vänster hand

Sedan ska den alkoholpåverkade kvinnan, under kvällens gång, ha oroat sig för att bli misstänkt för rånet. Hon ska därför ha gått tillbaka till den utslagne mannen, fattat hans hand runt en kniv och huggit honom i halsen.

– Det intressanta är att han hade kniven i vänster hand fast han var högerhänt. Jag kan ju tycka att är man så inställd på att ta livet av sig använder man väl sin bästa hand för att lyckas med det.

Har den initiala förundersökningen skötts på ett dåligt sätt?

– Man försökte verkligen, men det fanns inga uppgifter och vittnen då. Det här var en tillfällig bekantskap inom en liten grupp, enligt kvinnan. Men sedan kan jag tycka att den tekniska undersökningen var undermålig, säger Nils Lundberg.

”Värjer sig”

I dag åtalas kvinnan för mord.

Hon har under flera förhör erkänt brott. Men när hon hördes under torsdagen backade hon aningen, berättar åklagaren.

– När hon nu får ta del av det gamla obduktionsprotokollet, värjer hon sig för att hon har tillfogat alla skador som redovisas.

– Vad det här innebär får vi se, säger Nils Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Ronna 1994

Mer i ämnet