Foto: TT

Lutar inte åt att barnmordet i Hovsjö utreds på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på en 11-årig pojke i Hovsjö 2001 kan komma att tas upp igen. En åklagare granskar just nu ärendet på nytt.

Det är i skuggan av att mordet på fyraåriga Kevin 1998 i Arvika som ska omprövas nu, som även barnmordet i Hovsjö fått nytt ljus över sig.  

Den tragiska händelsen i Södertälje 2001 har kommit att kallas ”saxmordet”, då en 12-årig pojke hittades död i ett skogsparti med svåra skador på halsen och huvudet – och man misstänker att mordvapnet var en sax.

”Saxmordet” i Hovsjö

Åklagare kan ompröva fallet

Chefsåklagaren vid Södertörns åklagarkammare, Stefan Bergman, fick den 16 år gamla utredningen på sitt bord i måndags, och går just nu igenom de cirka 700 sidorna.

– Jag vet inte riktigt varför polisen vill att vi tittar på det här igen och de har inte pekat på någon särskild krok som de vill att jag tittar på. Men jag gissar att det handlar om den massmediadebatt kring professorn som utpekas som att han påverkat andra domar, säger han.

Inget som sticker ut

Precis som i Kevinfallet användes den omdiskuterade minnesforskaren Sven Å Christianson som rådgivare för att lösa Hovsjöfallet där en jämnårig två månader efter händelsen, erkände brottet.

Chefsåklagare Stefan Bergman har efter att ha gått igenom en stor del av förundersökningen av Hovjsöfallet inte hittat något som pekar på att fallet bör återupptas. Det går inte heller att utläsa att professorn skulle ha haft påverkan som skulle vara skadligt för utredningen.

– Frågorna i förhören med den misstänkta pojken är öppna och bra, de leder hela tiden förhören framåt. Det är skickligt hållna förhör.

Totalt hölls sexton förhör med pojken.

– Idag skulle man nog inte hålla så många förhör och pojken skulle haft juridiskt ombud, säger Stefan Bergman.

Om det finns fortfarande finns sparat videomaterial av förhören kommer Stefan Bergman att ta del av centrala delar, och därefter fatta slutgiltigt beslut om att återuppta förundersökning eller inte, innan veckans slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Saxmordet” i Hovsjö

Mer i ämnet