Hälsomottagningarna specialiserade sig på patienter med en svår sjukdomsbild kopplad till ohälsosamma livstilsmönster. Foto: TT

Miljöpartiet vill öppna hälsomottagningen igen

Publicerad

Hälsomottagningen i Södertälje stängdes vid nyår för att landstinget inte hade råd.
Nu vill Miljöpartiet öppna mottagningen igen.

Det var i höstas som beslutet kom att lägga ner tre hälsomottagningar i länet, bland annat den på Nygatan i Södertälje.

Mottagningen hade då kostat, tillsammans med de i Järva och Haninge, 22 miljoner kronor och det var cirka tusen patienter som hade remitterats dit. Något som Allianspartierna menade var för dyrt för det antal patienter som sökte sig dit.

Debatt nästa vecka

Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd.

Men nästa vecka är det budgetdebatt i Stockholms läns landsting och då kommer Miljöpartiet att lyfta frågan. Samtidigt vill partiet bredda målgruppen.

– Vi vill bredda målgruppen så att patientunderlaget blir större. Vi tror att det finns en större målgrupp där ute, nämligen tonåringar och ungdomar under arton år som har hälsorelaterade sjukdomar, säger Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd.

Låginkomsttagare förlorar

Nordling menar att låginkomsttagarna i samhället är de som förlorade mest på nedläggningarna. Detta då man löper störst risk i utsatta områden att drabbas av livsstilssjukdomar.

– Det här är patienter som har svårt att få hjälp någon annanstans, de behöver en annan typ av hjälp under en lång period. Och de har redan kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar. Man behöver högspecialiserad förebyggande vård. Det är nödvändigt att färre blir sjuka än i dag. Annars kommer vi inte ha råd att ge vård till alla som behöver det.

SVT: Finns det inte mer kostnadseffektiva alternativ för att hjälpa den här patientgruppen?

– Hälsomottagningarna var ett färdigt koncept och att återuppbygga det är lättare än att starta från början, säger Susanne Nordling (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer