Mannen som avtjänar ett flerårigt fängelsestraff för mord sitter på anstalten Hall. Foto: TT

Morddömd JO-anmälde Hall – nu ändrar fängelset sina rutiner

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern som avtjänar ett fängelsestraff på Hall för ett mord i Stockholm på sin exflickvän JO-anmälde i somras anstalten. Anledningen var att han tvingades genomföra prästsamtal i närvaro av en kriminalvårdare, vilket Nyhetsbyrån Siren var först att skriva om.

Under häktningstiden framkom det att den nu morddömde mannen hade tankar om att skada personalen inom Kriminalvården. Därför gjordes en säkerhetsbedömning att två ur personalen skulle närvara vid kontakt med honom, då det ansågs för riskfyllt att låta någon ur personalen vistas ensam med honom.

Mannen hade redan under häktningstiden regelbundna samtal med en präst, men med anledning av säkerhetsbedömningen fick han på Hall inte ha dessa utan någon kriminalvårdares närvaro. Därför JO-anmälde han Hall i somras då han ansåg sig bli kränkt av denna behandling.

Ändrar rutiner

På häktet genomfördes samtal mellan mannen och en präst i så kallade glasruterum, men på Hall övervägdes aldrig den möjligheten eftersom den typen av rum inte finns ute på avdelningarna utan bara används vid besök. En månad efter att mannen anlänt till Hall sänktes säkerhetsbedömningen och han kan numera träffa en präst enskilt.

Hall skriver i ett utlåtande att man nu är medveten om att man kan erbjuda denna typ av samtal i rum med glasruta om liknande situationer skulle uppstå igen. Detta för att möjliggöra att en intagen kan ha samtal med en präst utan att en kriminalvårdare är närvarande i rummet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.