Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mikaela Persson som har väntat i 15 år på en njure och nu hoppas att nya rutiner ska hjälpa. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Mikaela Persson i Huddinge har väntat på ny njure i 15 år

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har donationsmetoden DCD ökat rejält i Sverige, det visar siffror från Svensk transplantationsförening. Under första halvåret 2022 har lika många njurtransplantationer gjorts som under hela 2021.

– Det kanske kan göra så att jag slipper vänta så länge till, säger Mikaela Persson som åker till Rosenlunds sjukhus i centrala Stockholm för dialys flera dagar i veckan.

I femton år har Mikaela Persson, från Huddinge söder om Stockholm, väntat på en ny njure men det har varit ont om donatorer. Tidigare har endast personer som vårdats i respirator kunnat donera organ efter att de konstaterats hjärndöda. Men med DCD-metoden och nya rutiner väntas transplantationerna öka när även personer som dött efter att hjärtat plötsligt stannat kan donera.

– Förhoppningen är att öka antalet donationer ytterligare, säger Lars Wennberg, överläkare på Transplantationskirurgiska kliniken, Karolinska universitetssjukhuset, som ser en stor potential i den här metoden.

Utbildning ger nya rutiner

I Frankrike och England är det uppemot 40 procent av donationerna som kommer från DCD-metoden, berättar Lars Wennberg. I Sverige har ett pilotprojekt pågått på flera sjukhus sedan 2018. Runt om i landet har IVA- personal undervistats i den nya metoden och därmed fått nya rutiner.

– Under de senaste året har användningen av metoden tagit fart rejält. Tidigare var det enstaka fall, men idag går det på rutin, säger han.

I Sverige har det under första halvåret 2022 gjorts 26 njurdonationer med hjälp av DCD-metoden, vilket kan jämföras med att under hela förra året donerade 27 personer organ med metoden, enligt Svensk transplantationsförening.

DCD- donation Donation efter cirkulationsstopp

Vid DCD -donation avlider personen av ett hjärtstopp men får hjärtat igångsatt med en defibrillator. Personen förs till sjukhus och sätts i respirator. Men om undersökning visar att hjärnan fått så stora skador som är oförenligt med fortsatt liv, så avslutas livsuppehållande åtgärder och personen kan donera sina organ.

Tidigare har endast den som konstaterats hjärndöd under pågående respiratorvård kunnat donera, till exempel efter en trafikolycka. Eftersom döden sker under pågående respiratorvård är organen fortfarande syresatta och en donation kan genomföras i upp till 24 timmar efter döden.

Källa/ Karolinska Institutet forskning

Väntan på njurar

614 personer väntar på en njurtransplantation

6 300 lever med transplanterad njure

4 100 personer har dialysbehandling

En av tio är drabbad av kronisk njursjukdom

Källa/Njurförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.