Foto: SVT/Privat/TT

Staffan Norberg (V) om regeringsförhandlingarna: ”En lång förnedring”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets besked om att man i nuläget inte stödjer Stefan Löfven (S) som statsministerkandidat är helt rätt, tycker Staffan Norberg (V), tidigare gruppledare och kommunalråd i Södertälje.

– Det har varit en enda lång förnedring mot oss, säger han.

Staffan Norberg, numera regionråd i opposition i Region Stockholm, ser hellre att det blir ett extraval i Sverige, än att Vänsterpartiet går med på dagens överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

– Det är väl klart när Vänsterpartiet blir så totalt intetgjord med en klausul om att man inte ska umgås på något sätt med oss, då tycker jag för min del att det känns mest logiskt med någon form av nyval, säger Staffan Norberg (V).

Godner vill inte värdera

Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S), är desto otydligare:

– Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det. Det är väldigt speciellt och unikt att man skriver in sådant i en överenskommelse. Förmodligen har det varit nödvändigt för att komma till en sorts överenskommelse. Jag hoppas och tror på konstruktiva samtal mellan Sjöstedt och Löfven, säger hon.

Tycker du man ska utesluta ett samarbete med Vänsterpartiet?

– Jag har inga åsikter där, jag tycker att man lämnar åt Löfven att föra de förhandlingarna och att det blir så bra som möjligt. Jag tror att Sjöstedt också sa att han litar på Löfven till syvende och sist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.