Nykvarn satsar på språk för nyanlända i sommar. Foto: SVT

Nykvarns kommun lyfter i näringslivsranking

Uppdaterad
Publicerad

När Svensks Näringsliv släppte sin ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner på tisdagen var Nykvarn en av raketerna på listan. Kommunen hade klättrat 76 placeringar jämfört med i fjol.

Södertälje kommun klättrar sju placeringar men återfinns ändå på plats 208 av landets 290 kommuner. Salem ligger kvar relativt högt upp på plats 32, men årets raket är Nykvarn som landar dock på plats 52 efter en rejäl klättring med hela 76 placeringar. 

– Det är såklart väldigt glädjande och det är en konsekvens av prioriteringar som vi har gjort de senaste två åren för att få en bättre dialog med företagen och bättre förutsättningar, säger Nykvarns näringslivschef David Schubert till SVT Södertälje. 

Vad har ni gjort rent konkret? 

– Vi har skapat nya nätverk och en bättre dialog. Vi har även jobbat mer i mindre grupper med ämnen som affärsupphandling, juridik för att skapa utveckling och bättre förutsättningar. Dessutom har vi haft vår första näringslivsgala under året. Vi vill vara mer tillgängliga från kommunens sida och bättre på att svar på frågor.

”Man ska aldrig vara nöjda”

Nykvarns kommun kämpade under många år i början av 2000-talet med att locka nya företag till kommunen för att undvika att vara en pendlarkommun. Genom bland annat stora etableringar i Mörby industriområde har näringslivet i Nykvarn växt och enligt David Schubert är man nu på rätt väg. 

– Näringslivet går bra och generarar intäkter. Vi har många små och medelstora företag och vi arbetar med mycket mark som ska exploateras. Det är positivt. Vi har en strategi att locka nya företag hit, och vi ska göra det genom att skapa bra förutsättningar och utveckla näringslivet. 

Är ni nöjda med plats 52? 

–Nej. Man ska aldrig vara nöjda. Nu blickar vi framåt. Även om vi inte har något uppsatt mål så vill vi fortsätta växa, säger David Schubert.

Rankingen bygger på en enkätundersökning där 60 000 företagare i landets kommuner svarar på frågor om attityderna till företagande, kommunens service eller tillämpningen av lagar och regler i den kommun där de verkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.