Det var för cirka två veckor sen som förskolan fick hatfullt klotter på väggarna. Foto: SVT

Personalen känner sig otrygg – stänger inte förskolan ensam

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått drygt två veckor sedan förskolan Sinbad möttes av hatbudskap på väggarna. Nu har nya rutiner införts för att föräldrar och personal ska känna sig trygga igen.

Det har varit två tunga veckor för personalen och föräldrar på förskolan Sinbad i Fornhöjden. För två veckor sedan utsattes den fristående förskolan för hatfullt klotter på fasaden. Ett fönster hade även krossats av en stor sten som landade på golvet i barnens vilorum.

Förskolan, som har en muslimsk profil, öppnade 2014. Sedan starten har skolan fått fönster krossade vid tre tillfällen. Det här var dock första gången som det kom med ett budskap. Personalen har mått dåligt efter händelsen, berättar Osman Adem som ansvarar över verksamheten.

– De blev omtumlade och skraja. De känner sig otrygga. Vi har haft massor av samtal. Bland annat om att det nu snart är vinter och att det blir mörkt tidigt, hur ska man göra när man ska gå hem? säger han.

Personalen stänger inte ensam

Förskolan har nu infört nya rutiner. Nu stänger man en timme tidigare och personalen som lämnar förskolan sist gör det i sällskap av en förälder.

– Nu gör man det tillsammans med en förälder, så att personalen inte känner sig ensam. Det är en enkel åtgärd just nu för att de inte ska känna sig rädda och oroliga vid stängningsdags, säger Osman Adem.

Inte ett prioriterat fall för hatbrottsgruppen

Polisens hatbrottsgrupp har sedan händelsen anmäldes haft ärendet på sitt bord. I nuläget väntar man på svar från tekniska undersökningar.

– Ärendet är inte direkt prioriterat, säger utredaren Özlem Yigin till SVT.

Besök av kommunen 

I dag var även en representant för kommunen på besök. Planen är att fortsätta träffas för att på lång sikt samarbeta och göra förskolan till en trygg plats igen.

– Vi har ett mer långsiktigt tänk och därför blir det inte så enkelt att vi kommer fram till hur vi ska göra på ett möte. Samtalet i den här situationen är viktig för det långsiktiga arbetet, säger Vivi Havia, verksamhetsutvecklare på Resurscentrum hos Södertälje kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.