En tidigare dömd plastikkirurg anmäls till åtal av IVO för att ha orsakat livshotande komplikationer hos patienter. Foto: Erik Svensson/TT

Plastikkirurgen fortsatte att operera – ytterligare två patienter med livshotande skador

Uppdaterad
Publicerad

En plastikkirurg i Södertälje fick sin legitimation indragen tidigare i år då han hade orsakat livsfarliga skador hos flera patienter. Nu har IVO åtalsanmält kirurgen då inspektionen misstänker att han utfört ytterligare två operationer som har medfört livsfara hos patienterna.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om kirurgen som har orsakat flera livsfarliga skador hos patienter som han opererat på i Södertälje. I mars 2020 dömdes läkaren för grovt vållande till kroppsskada och sjukdom.

Men under 2020 kom fler klagomål och tidigare i år återkallades kirurgens legitimation tillfälligt av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnden, HSAN. Eftersom beslutet hade överklagats kunde kirurgen utföra fler plastikoperationer.

”Grov oaktsamhet”

Nu har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, åtalsanmält plastikkirurgen återigen.

I sin anmälan skriver IVO bland annat att kirurgen ”av grov oaktsamhet har utsatt patienterna för livsfara eller fara för svår kroppsskada”.

Väntar på beslut

Nu väntar HSAN beslut från hovrätten innan de kan besluta om kirurgens legitimation ska återkallas tillsvidare. Datum för rättegången är ännu inte satt. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.