Broolyckan: Bilderna raderades aldrig

Publicerad

På torsdagseftermiddagen träffade polisens förundersökningsledare Trafikverket. Under mötet fick polisen tillgång till bilder som visar motorvägen sekunderna innan den tragiska broolyckan.

Trafikverket mötte polisens förundersökningsledare Lars Berglund som har hand om ärendet.

Vid mötet fick han veta att Trafikverket har tillgång till bilder från en övervakningskamera som sitter i anslutning till motorvägen, med uppsikt över bommarna och trafikljusen.

– Man kan se att varningsanordningarna och sådant är i funktion, säger Lars Berglund.

Ser man bilen som var med i olyckan?

– Bilderna är inte så tydliga så att man med säkerhet kan säga det, men vad vi förstår så är det den bilen som man ser passera. Och det är strax före bron, säger Lars Berglund.

Innan olyckan

Bilderna visar alltså med största sannolikhet sekunderna innan bilen störtade ner. Dock så har man ännu inga bilder från just det ögonblicket.

I början på veckan rapporterades det att bilderna från filmen inte hade sparats, och att de därför raderades efter 24 timmar, då polisen aldrig begärde att de skulle sparas.

Bilderna sparades

Nu visar det sig att en anställd på Trafikverket ska ha sparat bilderna på eget bevåg.

– Det blev någon slags kommunikationsmiss internt, säger Johan Tjerneng på Trafikverkets pressavdelning.

Den som var ansvarig för filmen berättade för pressavdelningen på Trafikverket att bilderna hade så dålig kvalitet att man inte kunde använda dem. Och att man hade diskuterat det med polisen.

Eget bevåg

– Någonstans i kedjan tolkades det här som att bilderna hade raderats. Men man hade sparat dem trots att de var så dåliga. Som jag har förstått det så var det på eget bevåg, utan att polisen begärde det.

– Den visar bland annat lampor som ska varna för broöppningen, och en bil som kör förbi lamporna. 

Varför är bilderna så dåliga?

– Framförallt mörkret. De här kamerorna är inte till för att bevaka säkerheten på bron, utan för att hålla koll på rusningstrafik och om det finns hinder på vägen.

Trafikverket vill i nuläget inte lämna ut bilderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Broolyckan i Södertälje

Mer i ämnet