Märtha Dahlberg, Socialdemokraternas toppnamn i Nykvarn, och kommunstyrelsens ordförande Bob Wållberg (NP). Foto: Privat/SVT

S öppet för att samarbeta med Nykvarnspartiet

Publicerad

Sedan 2014 har Nykvarnspartiet och Moderaterna styrt i Nykvarn med en knapp majoritet. Enligt de preliminära resultaten för årets kommunalval får de dock 15 av kommunens 31 mandat och behöver ytterligare en samarbetspartner för att behålla majoriteten.

Socialdemokraterna ser ut att få sex mandat i kommunen, lika många som Moderaterna. Märtha Dahlberg, Socialdemokraternas toppnamn i Nykvarn, är dock inte säker på att Nykvarnspartiet och Moderaterna nödvändigtvis kommer fortsätta att samarbeta med varandra under nästa mandatperiod.

– Jag har ingen information om att de skulle fortsätta i samma konstellation, utan det är nog väldigt öppet kring hur majoriteten kommer att se ut framöver. Jag tror att Nykvarnspartiet kommer att vilja diskutera med fler, säger hon.

Skulle ni kunna tänka er att bilda majoritet med dem?

– Om vi får frågan ska vi diskutera det.

”Vi har haft ett gott samarbete”

Skulle det föras diskussioner partierna emellan menar Märtha Dahlberg att Socialdemokraterna kommer ha krav i frågor som är viktiga för dem, som äldreomsorg och förskola. Hon säger också att de har haft en god relation med Nykvarnspartiet under det nuvarande styret.

– Vi har haft ett gott samarbete kring de allra flesta politiska frågorna i Nykvarn. Jag som oppositionsråd har kunnat påverka en del.

Kommer ni ta kontakt med dem eller väntar ni på att de eventuellt tar kontakt med er?

– Vi väntar.

Avvaktar resultat

Centerpartiet ser ut att få två mandat och skulle därmed också kunna vara en samarbetspartner för den nuvarande majoriteten. Däremot är det tveksamt om Centerpartiet själva skulle vilja ingå i en sådan majoritet eftersom de hoppade av samarbetet partierna emellan under 2016.

– Personligen skulle jag inte gå in i något samarbete med Moderaterna. Nykvarnspartiet möjligtvis, men inte Moderaterna. Vi såg ju vad som hände senast när man inte ville dela med sig av en ordinarie plats i kommunstyrelsen och det gör man ju om man ska ha ett samarbete. De ville inte samarbeta, de ville bara ha oss där, säger Börje Karlsson, Centerpartiets toppnamn i Nykvarn.

L: ”Vi får se”

Liberalerna får ett mandat enligt det preliminära resultatet, men de vill invänta ett slutresultat innan de tar ställning till ett eventuellt samarbete.

– Vi har sagt att vi avvaktar och tar inte ställning just nu. Vi får se vad som händer och vad vi får för förslag, säger Anne-Marie Falk, Liberalernas toppnamn i kommunen.

Preliminärt resultat

NP: 31% (9 mandat)

S: 18,7% (6 mandat)

M: 18,2% (6 mandat)

SD: 15,3% (5 mandat)

C: 7% (2 mandat)

MP: 3% (1 mandat)

L: 2,9% (1 mandat)

V: 2,1% (1 mandat)

Totalt: 31 mandat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Södertälje
Mer Nyheter