Den 31-årige mannen dömdes för mordbrand av normalgraden i Södertälje tingsrätt. Foto: TT/SVT

Satte eld på stuga efter fest – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 31-årig man döms till fängelse i tre och ett halvt år för mordbrand efter att ha satt eld på en bastustuga i vilken två vänner sov.

Det var tidigt på morgonen efter en midsommarfest i Hölötrakten som två festdeltagare lade sig för att sova i en stuga på gården. Den nu dömde mannen försökte komma in i stugan men avvisades av vännerna som ville sova.

En stund efter avvisningen hörde den ena av de sovande att det sprakade längs väggen i stugan. I domen framgår hennes berättelse där hon bland annat sett lågorna blockerade utgången från stugan och att elden sträckte sig upp till hennes midja när hon försökte ta sig ut. Hon greps av panik och kunde inte ta sig ut.

Den andra personen som var inne i stugan vid tillfället lyckades ta sig ut och försökte släcka elden med vatten. Till slut kom ytterligare en person som lyckades släcka med en pulversläckare.

Kommer att överklaga

Tingsrätten menar att händelseförloppet branden i allt väsentligt blivit klarlagt, och att det sammanfattningsvis kan ställas utom rimligt tvivel att det är 31-åringen som ligger bakom branden.

I 31-åringens egen version av kvällen berättar han att han fått en sömntablett och att han ”vaknade ur ett konstigt rus” på morgonen, och att han inte minns att han skulle ha startat någon brand. Han menar även att han inte luktade bensin eller eld, och nekar till att han ska ha begått gärningen.

– Det som är intressant är att nämndemännen ville döma, men juristdomaren ville fria, så vi kommer definitivt att överklaga, säger mannens advokat George Yanko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.