• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Scanias presschef och anställda berätta om hur företaget mår efter det turbulenta coronaåret. Foto: SVT

Coronaoro blandas med framtidstro på Scania: ”Finns olika bilder”

Uppdaterad
Publicerad

På tjänstemannasidan genomförs en stor nedbemanning. Samtidigt nyanställs det inom produktionen. På Scania blandas just nu oron för den andra coronavåren med hopp om en marknad som återhämtar sig snabbare än väntat.
– Det finns lite olika bilder i olika delar av företaget, säger Scanias presschef Karin Hallstan.

Nyligen presenterade Scania sin delårsrapport, och trots att coronafallet dämpades genom stora besparingar blev det en historisk förlust. Samtidigt gick företaget i veckan ut med att satsningen på elektrifierade fordon fortsätter och att man investerar en miljard på en ny batterifabrik intill chassiverkstaden i Södertälje.

En global pandemi mitt i en produktomställning har gjort Scanias 2020 till ett turbulent år. Svarta rubriker om permitteringar och varsel har varvats med nyheter om elsatsningar och nyanställningar.

”Ett annorlunda år”

– Det har varit ett annorlunda år som började med rekordsiffror, men som ganska snabbt gick in i ett helt annat läge med virustider och ett historiskt produktionsstopp samt personalneddragningar, säger Karin Hallstan och tillägger:

– Den andra sidan är att fortsatt satsa på hållbara transporter. Det landade i att vi i september gick ut med vår första serietillverkade helelektriska lastbil.

Spela videon för att höra företagets presschef samt anställda berätta mer om hur företaget mår.

Den börsnoterade lastbilskoncernen Traton, som bland annat äger Södertäljebaserade Scania, redovisar en rörelsevinst på 162 miljoner euro för årets tredje kvartal. Det är en dryg halvering av vinsten jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare, då vinsten låg på 407 miljoner euro.

För Scanias del redovisar Traton ett fall för intäkterna på 15 procent under tredje kvartalet. Detta gav en rörelsevinst på 198 miljoner euro, mot 380 miljoner euro ett år tidigare.

Scanias orderingång under tredje kvartalet lyfte med 46 procent jämfört med ett år tidigare.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet