Cirka 200 anställda ska rekryteras internt till den nya verksamheten i Södertälje. Foto: TT

Scania satsar en miljard på batterifabrik i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

2023 kommer en 18 000 kvadratmeter stor batterifabrik står klar intill chassiverkstaden i Södertälje. Scanias nya jättebygge i Södertälje börjar nästa år och kommer kosta över en miljard kronor.

– Scania fortsätter att investera i Mälardalen. Elektrifieringen kommer i grund förändra transporterna och denna senaste investering i Scanias verksamhet i Södertälje stärker ytterligare Sveriges ställning som nav för spetsteknik i elektrifieringen av tunga fordon, säger Ruthger de Vries, chef för Scanias produktion och logistik, i ett pressmeddelande.

200 rekryteras internt

Anläggningen kommer att montera batterimoduler och batteripack från celler som levereras från Northvolts fabrik i Skellefteå.

Cirka 200 anställda kommer att rekryteras till den nya verksamheten, varav de flesta internt. Men enligt pressmeddelandet kommer fabriken vara i hög grad automatiserad.

Nytt batterilaboratorium

Utöver batterifabriken intill chassi satsar Scania även 160 miljoner kronor på ett nytt batterilaboratorium. Anläggningen kommer att byggas vid forsknings- och utvecklingscentrumet och planeras att stå klart 2021.

Video: Så såg det ut när Scania lanserade sin helelektriska lastbil

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer