Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristian Gullner, byggprojektledare, förklarar hur den gamla bron återuppbyggs med pusselbitar av sten. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Se när den 100 år gamla stenbron pusslas ihop

Uppdaterad
Publicerad

Stenvalvsbron stängdes år 2020 på grund av slukhål. Nu, två år senare, håller den på att återuppbyggas – bit för bit.

– Vi skyndar för att slippa hamna i vinterperioden när det inte går att utföra det här, säger byggprojektledaren Kristian Gullner.

Att laga den nästan 100 år gamla bron har inte varit enkelt. Kristian Gullner, byggprojektledare, beskriver arbetet som att de lägger ett komplicerat pussel med tunga bitar:

– Vi tog kort innan vi plockade ner det. Så det blir verkligen som att stå med fodralet till ett pussel som vi sedan ska försöka efterlikna.

Under sommaren 2020 stängdes Stenvalvsbron på grund av slukhål. Efter en lång jakt på entreprenörer har den tillfälliga bron gjort sitt och arbetet med att återuppbygga den ursprungliga bron, som inleddes i våras, börjar nu bli klart.

Ny dammlucka

Till bron finns numera även en dammlucka. En installation, medfinansierad av Stockholm Stad, som ska reglera vattenflödet från Mälaren till Östersjön och därmed förhindra låga vattennivåer.

Se i videon hur pusslets läggs med hjälp av kran

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.